Drukke week voor de kou!

Het kwik gaat aankomende week dalen tot ver onder de nul. Hierdoor hebben we afgelopen week een drukke week gehad. Allereerst zijn de twee koelcellen vol gerooid om zeker twee weken te kunnen blijven verwerken. Daardoor kan er toch Hollandse prei in de supermarkten blijven liggen! Tot slot is de prei, die nog op het land staat, onder gestopt met acryldoek. Het acryldoek werkt als een soort deken en geeft de prei een bescherming tegen de vorst.

Ondanks het mooie voorjaarszonnetje, komt er toch een koude Oosterse winter deze kant op!
In een van de koelcellen wordt de prei licht ingevroren om de kwaliteit te kunnen behouden en de prei langer te kunnen bewaren
Een overzicht van een volle koelcel
Het acryldoek wordt over de prei gelegd

Het land van de venkel

Op 25 april zijn Rick en Martijn Hendrickx afgereisd naar het land van de venkel; Italië. In Napels werden we ontvangen door twee vertegenwoordigers van Bayer Cropscience Vegetable Seeds.

Vito en Gaglione hebben ons verschillende soorten bedrijven laten zien. We zijn gestart bij een kleine, regionale venkelteler. Deze teler teelt enkele hectares venkel en verkocht deze venkel op regionale markten.

Een overzicht van een perceel venkel dat bijna oogstbaar is.

Daarnaast hebben we een bezoek gebracht aan een verwerker/exporteur van venkel. Het bedrijf had telers in heel Italië en kocht de venkel van deze telers. De ingekochte venkel werd daarna verwerkt om te verkopen aan supermarkten of te exporteren.

Op deze verwerkingslijn wordt de venkel klaargemaakt voor de supermarkt of te exporteren.
Deze venkel is klaar om geëxporteerd te worden naar Zwitserland.

Tevens is er een grote, internationale teler bezocht. Deze teler had maar liefst 70 hectare venkel! De bedrijfsleider vertelde dat temperatuur vooral het grootste probleem is. Door de temperatuur schommelingen is de kans op het schieten van de venkel groter. Verder waren is de teelt niet erg verschillende van hoe ons bedrijf de venkel teelt.
Ons bedrijf plant en oogst machinaal, terwijl het in Italië met de hand gebeurd. De manier van bemesten en beregenen gebeurd in Italië door middel van druppel irrigatie, omdat het klimaat in Italië warmer en droger is.

 

De prei rooien voor de koelcel!

Door het groeizame weer van de afgelopen weken, is de prei gaan groeien. De begint aan de onderkant te groeien, door schieten wordt het in vaktaal genoemd. Op de foto hieronder is het begin van het schot te zien.

Beginnend schot in de prei

Als er te veel schot in de prei zit dan kan de prei niet meer verwerkt worden. Hierdoor moeten we snel de prei gaan rooien om daarna terug te gaan koelen in onze mechanische koelcellen. In het onderstaande filmpje is te zien hoe onze prei gerooid word. De prei wordt gerooid met een volautomatische preirooier, zodat er zo min mogelijk arbeid aan te pas hoeft te komen.

De gerooide prei wordt vervolgens op wagens gezet om deze naar het bedrijf te transporteren. Hieronder is te zien hoe we de prei terug naar huis transporteren.

Het transporteren van de gerooide prei naar het bedrijf

Als de prei op het bedrijf aan komt, wordt de prei direct gelost. Daarna wordt de prei in de mechanische koelcellen gezet. In de koelcellen worden de prei terug gekoeld naar -1 graden Celcius om ze goed te kunnen bewaren. Daarnaast proberen we de luchtvochtigheid tussen de 80-90% te houden en de CO2 tussen de 3000-4000 ppm te houden.

 

Koolrabi groeit letterlijk als kool!

De koolrabi groeit met dit weer letterlijk als kool! Deze koolrabi is op 15 maart geplant en direct afgedekt met een warm deken. Door de koolrabi af te dekken zijn de planten beschermd tegen nachtvorst en kunnen we vroeger oogsten, namelijk rond 5 mei!

Deze koolrabi planten worden zo geleverd door onze plantenkweker.
De geplante koolrabi groeit als kool!
De koolrabi staat lekker te groeien onder dit warme deken van acryldoek!

Lancering van de nieuwe website!

Na lang ploeteren en zweten is het eindelijk zo ver, onze website staat online! Tussen de bedrijvigheid door, hebben we een website gebouwd. Met deze website proberen we jullie op de hoogte te houden van onze dagelijkse bezigheden.