Over ons

VOF Hendrickx Scheidreef is gevestigd in Ossendrecht op de Brabantse Wal. In 1965 is Jan Hendrickx gestart met het houden van vleesvarkens naast zijn baan in de wegenbouw. Hobbymatig groeide het bedrijf van één stal naar drie stallen. Naast de varkenshouderij werden er nog een dertigtal vleesrunderen gehouden.

Doordat het bedrijf kort bij de camping Familieland ligt, was er geen uitbreidingsmogelijkheid meer. Om deze reden zijn Frank en Miranda gaan kijken naar andere alternatieven. Uiteindelijk zijn ze gestart in 1988 met de teelt van prei en sperziebonen. De prei- en sperziebonenteelt werden verwerkt gedurende de vakanties, omdat ze beiden een fulltime baan hadden.

De producten werden afgezet op de veiling van Bergen op Zoom. Doordat de veiling in Bergen op Zoom stopte, moest er gezocht worden naar andere alternatieven en werden de producten naar de veiling in Breda gebracht.  Frank en Miranda kregen in 1990 een aanbod van Fatels (voormalige Holland Crop). Waardoor de producten naar de vestiging in Ossendrecht gebracht konden worden.

In 1997 hebben Frank en Miranda besloten om zich volledig te storten op het bedrijf. Vanaf dat moment is het bedrijf gaan groeien en is er in verschillende teelten geëxperimenteerd. Zo is er geëxperimenteerd met vroege aardappelen, winterwortelen, bloemkool, boerenkool, broccoli, rode kool, witte kool en andijvie. De gewassen prei, broccoli, andijvie, sperziebonen, rode en witte kool zijn uiteindelijk de basis geworden voor het bedrijf.

De prei, broccoli, andijvie en sperziebonen worden afgezet aan Holland Crop om vervolgens in de schappen van Albert Heijn terecht te komen. De rode en witte kool worden afgezet aan de plaatselijke conservenfabriek, Mattheeussens-Wido BV.

Helaas werd de afzet van de andijvie ieder jaar weer minder worden. Dit was een zorgelijke situatie, omdat in de zomer ongeveer de helft van de tijd andijvie werd geoogst.

In 2007 werd er oproep gedaan voor een koolrabi teler in Nederland. Uiteindelijk is het bedrijf op deze oproep in gegaan en gestart met de teelt van koolrabi. Om informatie op te doen hebben we enkele bedrijven bezocht in Duitsland. Sommige van deze bedrijven hadden maar liefst 80 hectare! Vervolgens zijn we gestart in 2007 met ongeveer één hectare.

Na een paar jaar gedraaid te hebben met de koolrabi, werd er gevraagd of er interesse was in de teelt van knolvenkel. Na een paar bedrijven bezocht te hebben en een hoop informatie te hebben ingewonnen, is er besloten om in 2008 een proef aan te leggen. Deze proef was ons goed bevallen, waardoor er in 2009 begonnen werd met de teelt van knolvenkel. Na enkele jaren de koolrabi en knolvenkel geteeld hebben, is er besloten om te stoppen met de andijvieteelt. Hierdoor ons volledig focussen op de andere teelten.

Het bedrijf is langzaam maar zeker gegroeid tot een areaal van ongeveer 40 hectare. Om dit areaal te kunnen verwerken is Martijn in 2015 toegetreden tot de vennootschap. Martijn zit momenteel in zijn afrondende fase op HAS Hogeschool.